TURGAY ALTAY: SAKATLIĞIM TEKNİK DİREKTÖRLÜK HAYATIMIN BAŞLANGICIYDI

Turgay Altay

Turgay Altay: Sakatlığım teknik direktörlük hayatımın başlangıcıydı. Süper Lig’ de son yıllarda genç teknik direktörlerin başarıları günden güne artmaya başladı. İlhan Palut, Çağdaş Atan, Şenol Can, Okan Buruk gibi isimler bunlardan bazıları. Bu isimlerin arasına Turgay Altay da eklenmek üzere.

Aykut Kocaman’ ın ekibinde 12 sene görev alan Altay, açıklamalarda bulundu. Altay, “Futbolla olan hikayem 9 yaşında Fenerbahçe Futbol Okulu’na adım atarak başladı. Yaklaşık 10 yıl boyunca her yaş grubunda mücadele ettim ve bu dönem boyunca 9 şampiyonluk yaşadım. 1999-2000 sezonunda İstanbulspor A2 takımına transfer oldum fakat sakatlığım nüksetti ve futbolu bırakmak zorunda kaldım. Aslında bu son, teknik direktörlük hayatımın başlangıcı demek oldu. Aykut Kocaman hocam ben futbolu bıraktığımda kulübün teknik sorumlusuydu ve eğer bir gün kendimi geliştirirsem beni yanına alabileceğini söyledi. Bu söz, beni antrenörlüğe başlamak için motive etti. Sonrasında hem akademik hem de yurt dışında eğitim aldım. Onun sayesinde şu an sizin karşınızdayım ve kendimi ifade edebiliyorum.” dedi.

LİSANSIM SATILIK DEĞİL

Turgay Altay, “Aykut hocanın ekibiyle birlikte birçok futbol kulübünü ziyaret etme şansım oldu. Barcelona, M.United, Liverpool, B.Münih, Dortmund, A.Madrid, Leverkusen, Alman Milli Takımı… Buralarda olan birçok dünya standartı uygulama, teknoloji ve antrenman yöntemini gözlemledik, geliştirdik ve uyguladık. Birçok öncü teknoloji ve ekipmanı Fenerbahçe ve Konyaspor’da kullandık. Birçok Türk firmasının gelişimine ve AR-GE’lerine destek olduk. Danışmanlık yaptık. Tesisleşme, gps ve koşu mesafesiyle sakatlanma eşiğini bulma gibi birçok yeniliği gittiğimiz kulüplerde uygulamaya çalıştık. Bunun bana getirisi ise yıllar içinde kendime ait bir antrenörlük felsefesi oluşturmamı sağladı. Yaklaşık 12 yıldır en üst seviyede antrenörlük yapıyorum.” dedi. Lisansının kullanılması için teklifler aldığını ifade eden Altay, “Süper Lig’den hem yardımcı antrenörlük hem de Pro Lisansı’mın kullanılması için birkaç teklif aldım, bunu iş ahlakı ve etiği açısından uygun olmadığı gerekçesiyle lisansımın satılık olmadığını söyleyerek reddettim. Öncelikle ve nihai hedefim tek başıma teknik adamlık yapabilmek. 1. Lig’den gelen teklifleri ise projelerimi gerçekleştirebileceğim yerler olmadığı için kabul etmedim. Doğru zamanda ve doğru projeyle ekibimle birlikte başlamak istiyorum.” Dedi.

Pandemi döneminde oynatmak istediği sistem üzerinde detaylı olarak çalıştığını söyleyen Altay, “Yaklaşık 2-3 yıldır üstünde çalıştığım proje Türkiye’nin gerçekleriyle benzeşen fakat daha modern, organize bir kaos oyunu. Ben buna Sistematik kaos diyorum. Gelişen futbol ekollerinin ana vazgeçilmezi topa sahip olma, direkt oyun ve geçiş oyunu kombinasyonu olan bir felsefe. Ayrıca 3. bölgede baskı, agresif oyun ve özellikle topu kazandıktan sonra direkt ataklar bu oyunun vazgeçilmezleri olacak. Çünkü artık oyun hızlı.” Diye konuştu.

REFERANS İÇİN İKİ KATI PARA ÖDEDİK

Hatayspor basın sözcüsü Rahmi Vardı, “Haritaya bakan Hatay’ı Suriye zannedip gelmek istemedi. Çok ciddi sıkıntılar çektik. Oyuncuların yapısına ve kişiliğine göre yer gösterip ikna ettik. Hatay’da deniz var, yayla var, turizm var, eğlence merkezleri var ve bütün dinlere mensup alanlar var. İlk yabancı oyuncumuza 2 katı para verip, diğer transferler için referans oluşturduk” dedi.